Niedoczynność tarczycy a dieta.

Jakie są zalecenia?

Jakich produktów unikać, a jakie wykluczyć?

Dieta w niedoczynności tarczycy i w chorobie Hashimoto ma charakter wspomagający w leczeniu hormonami tarczycy. Powinna uwzględnić dostarczenie istotnych składników odżywczych, wykorzystywanych do syntezy hormonów tarczycy, a także unikanie produktów, które mogą ten proces zaburzać.

W diecie osób z niedoczynnością tarczycy powinien być zwiększony udział białka pełnowartościowego. Oznacza ono białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). W śniadaniu należy pominąć produkty zawierające duże ilości wapnia, w tym mleko i produkty mleczne, które powinny być spożywane w niewielkich ilościach.

Osoby z chorobą Hashimoto powinny zwrócić uwagę na ilość, a również na jakość spożywanych tłuszczów. Preferowane jest zwiększone spożycie tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, orzechy, awokado, pestki, ryby). Zaleca się również ograniczenie węglowodanów. Należy unikać mocno przetworzonych produktów: czekolady, tortów, lodów, biszkoptów, paluszków, gotowych sosów, fast foodów, zupek chińskich, parówek, konserw, słodkich napojów gazowanych. Ostatni posiłek powinien być spożywany 3-4 godz. przed snem.

Konsultacja merytoryczna endokrynologa dr n. med. Heleny Jastrzębskiej

Czy można zapobiegać chorobom tarczycy?

W profilaktyce chorób tarczycy bardzo ważne są styl życia i odpowiednia dieta. Profilaktyka chorób gruczołu tarczowego powinna obejmować przyjmowanie dostatecznej ilości jodu wraz z pożywieniem. Jod jest pierwiastkiem, który uczestniczy w reakcjach prowadzących do wytwarzania hormonów tarczycy – trójjodotyroniny i tyroksyny. Nasz organizm potrzebuje około 150 mikrogramów jodu dziennie. Najlepszym jego źródłem są ryby morskie i owoce morza. Źródłem jodu mogą być również niektóre gatunki wód mineralnych. W celu dostarczenia organizmowi tego deficytowego składnika w wielu krajach joduje się sól kuchenną. Profilaktyka polega na spożywaniu jodowanej soli – również w Polsce. Dietę można wzbogacić o produkty zawierające selen i magnez.

W profilaktyce chorób tarczycy bardzo ważne jest także zaprzestanie palenia tytoniu. Dym tytoniowy zawiera substancje, które mogą hamować transport jodu do tarczycy. Warto również zadbać o komfort psychiczny i unikać sytuacji stresujących.

 

Konsultacja merytoryczna endokrynologa dr n. med. Heleny Jastrzębskiej

Czy choroby tarczycy (niedoczynność i nadczynność)
są dziedziczne?

Choroby tarczycy są bardzo powszechne i szczególnie często dotykają kobiety. Wykryte wcześnie, umożliwiają rozpoczęcie odpowiedniego procesu leczenia.

Autoimmunologiczne choroby tarczycy (np. choroba Gravesa-Basedowa, choroba Hashimoto) są uwarunkowane genetycznie. Nie zawsze muszą się ujawnić, jednak takie czynniki, jak zmiana trybu życia, stres, ciąża itp. mogą je uaktywniać. Osoby, w których rodzinie występują autoimmunologiczne choroby tarczycy, powinny o tym poinformować lekarza. Ponadto takie osoby powinny co jakiś czas kontrolować stężenie TSH, w celu jak najszybszego rozpoznania rozwijających się zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy i niedopuszczenia do rozwoju ciężkich objawów.

 

Konsultacja merytoryczna endokrynologa dr n. med. Heleny Jastrzębskiej