Dieta w niedoczynności tarczycy i w chorobie Hashimoto ma charakter wspomagający leczenie hormonami tarczycy. Powinna uwzględniać dostarczanie istotnych składników odżywczych wykorzystywanych do syntezy hormonów tarczycy, a także unikanie produktów, które mogą ten proces zaburzać.
W diecie osób z niedoczynnością tarczycy powinien być zwiększony udział białka pełnowartościowego. Oznacza ono białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). W śniadaniu należy pominąć produkty o wysokiej zawartości wapnia, w tym mleko i produkty mleczne, które powinny być spożywane w niewielkich ilościach.
Osoby z chorobą Hashimoto powinny zwrócić uwagę na ilość, a również na jakość spożywanych tłuszczów. Preferowane jest zwiększone spożycie tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, orzechy, awokado, pestki, ryby). Zaleca się również ograniczenie węglowodanów. Należy unikać mocno przetworzonych produktów: czekolady, tortów, lodów, biszkoptów, paluszków, gotowych sosów, fast foodów, zupek chińskich, parówek, konserw, słodkich napojów gazowanych. Ostatni posiłek powinien być spożywany 3-4 godz. przed snem.